Kotlety gryczane na puree z czerwonej kapusty

4.5 (189 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety gryczane podane na puree z czerwonej kapusty w towarzystwie duszonej białej rzodkwi. Zdrowy wegetariański obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KOTLETY:
    - kasza gryczana: 200 gramów
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - półka razowa: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 4 łyżki
    - pieczarki małe: 5 sztuk
    - otręby owsiane: 2 łyżki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - pieprz w ziarnach: 3 sztuki
    - ziele angielskie, ziarna: 4 sztuki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - olej do smażenia: 5 łyżek
    PUREE Z CZERWONEJ KAPUSTY:
    - czerwona kapusta: 0.5 sztuki
    - czerwona cebula mała: 1 sztuka
    - jabłko: 1 sztuka
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - sól pieprz ( do smaku): 2 szczypty
    - cynamon (niekoniecznie): 1 łyżeczka
    - rodzynki: 0.33 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety gryczane na puree z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i odstaw by zmiękły. Namocz także bułkę.
    Kaszę gryczaną ugotuj na półsypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego i ziół. Odstaw do ostygnięcia- wyjmij ziarna pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy.
    Cebulę pokrój drobno i zeszklij lekko na oleju, dodaj pokrojone drobno pieczarki i podduś razem kilka minut. Dopraw odrobiną soli i dużą ilością pieprzu.
  • 2. Do przestudzonej kaszy dodaj namoczone płatki owsiane, odciśniętą bułkę, cebulę z pieczarkami, jajko i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest rzadka dodaj do niej otręby lub bułkę tartą. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz wbić jeszcze jedno małe jajko. Dopraw sosem sojowym i pieprzem do smaku. Możesz też dodać ulubione zioła- np. oregano, majeranek a także estragon, lub chili.
  • 3. Na patelni rozgrzej olej. kotleciki wykładam na patelnię łyżką. Smażę po kilka minut z obu stron, odsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Gotowe kotleciki odgrzewam w piekarniku. Jeśli chcę je podać od razu każdą partię od razu przykrywam folią aluminiową by nie wystygły.
  • 4. Namoczyć rodzynki w wodzie.
    Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do garnka i zalać wrzącą wodą do 3/4 objętości, gotować bez przykrycia ok 7 minut. Kapusta nie może być surowa, ale nie powinna całkowicie zmięknąć.
    Kapustę osączyć na durszlaku, wrzucić do miski i jeszcze ciepłą polać sokiem z cytryny. Sygnałem do tego, że już dość soku jest gdy kapusta osiągnie ładny czerwonofioletowy kolor.
    Do kapusty dodać starte jabłko, przyprawy, rodzynki i oliwę. Zmiksować całość przy pomocy malaksera lub blendera do konsystencji puree. W razie potrzeby doprawić do smaku i przed podaniem lekko podgrzać w rondelku uważając by masa się nie przypaliła.
  • 5. Na talerz wykładamy dużą porcję puree z kapusty, układamy na nim gryczane kotlety 2-3 sztuki.
    Danie podałam z plastrami duszonej białej rzodkwi. Dla koloru można całość udekorować listkami rucoli, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Kasza gryczana Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować