Kotlety drobiowo-ryżowe

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Proponuję sprawdzony przepis na kotlety z drobiu z ryżem. Można je przyrządzać na co dzień, ale również podać na niedzielny obiad, zmieniając jedynie surówkę. Goście na pewno będą zachwyceni.

Składniki:

  • ● 1 kg piersi z kurczaka
    ● 4 jajka
    ● 20 dag ugotowanego ryżu (czubaty talerz)
    ● pęczek koperku lub natki pietruszki
    ● 2 średnie cebule
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    ● olej do smażenia
    ● tarta bułka
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety drobiowo-ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety drobiowo-ryżowe 1. Opłukane i osuszone filety
    kroimy w kawałki, przepuszczamy
    przez maszynkę razem
    z pokrojoną cebulą i ugotowanym
    na sypko ryżem.
  • Kotlety drobiowo-ryżowe 2. Do masy mięsno-ryżowej
    dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, a na końcu
    dodajemy drobniutko posiekany
    koperek lub natkę pietruszki.
    Masę dokładnie wyrabiamy
    i na kilka minut odstawiamy, by
    lekko stężała.
  • 3. Z masy robimy kotleciki,
    nadając rękami owalny, lekko
    spłaszczony kształt. Obtaczamy
    je w bułce tartej z dodatkiem
    niewielkiej ilości przyprawy uniwersalnej.
  • 4. Obtoczone w bułce kotlety
    układamy na desce. Rozgrzewamy
    olej w głębokiej patelni
    i smażymy bardzo szybko
    z obu stron (uwaga – nie trzymamy
    na ogniu zbyt długo).
    Podajemy gorące, od razu po
    usmażeniu, z ziemniakami
    i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować