Proponuję sprawdzony przepis na kotlety z drobiu z ryżem. Można je przyrządzać na co dzień, ale również podać na niedzielny obiad, zmieniając jedynie surówkę. Goście na pewno będą zachwyceni.
Składniki:
● 1 kg piersi z kurczaka
● 4 jajka
● 20 dag ugotowanego ryżu (czubaty talerz)
● pęczek koperku lub natki pietruszki
● 2 średnie cebule
● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
● olej do smażenia
● tarta bułka
Kotlety drobiowo-ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukane i osuszone filety
kroimy w kawałki, przepuszczamy
przez maszynkę razem
z pokrojoną cebulą i ugotowanym
na sypko ryżem.
2.Do masy mięsno-ryżowej
dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, a na końcu
dodajemy drobniutko posiekany
koperek lub natkę pietruszki.
Masę dokładnie wyrabiamy
i na kilka minut odstawiamy, by
lekko stężała.
3.Z masy robimy kotleciki,
nadając rękami owalny, lekko
spłaszczony kształt. Obtaczamy
je w bułce tartej z dodatkiem
niewielkiej ilości przyprawy uniwersalnej.
4.Obtoczone w bułce kotlety
układamy na desce. Rozgrzewamy
olej w głębokiej patelni
i smażymy bardzo szybko
z obu stron (uwaga – nie trzymamy
na ogniu zbyt długo).
Podajemy gorące, od razu po
usmażeniu, z ziemniakami
i ulubioną surówką.
Komentarze