Pyszne drobiowe kotlety z piekarnika, polecają się na niedzielny obiad.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
ser mozzarella - 100 g
ser gouda - 100 g
szczypiorek - 1/2 pęczka
majonez - 1 łyżka
Dodatkowo :
filet z kurczaka - 500 g
jajko 1 szt + 2 białka do panierki
kajzerka - 1 szt
mleko do namoczenia bułki
sól i pieprz
tarta bułka
tłuszcz
Kotlety drobiowe z serem i majonezem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Sery zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Szczypiorek opłukać, pokroić.
Połączyć oba sery ze szczypiorkiem, dodać majonez, dokładnie wymieszać.
2.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę razem z filetem drobiowym.
Wybić jajko do miski, dodać sól i pierz, dokładnie wymieszać.
Mokrymi dłońmi formować z mięsa okrągłe kulki, lekko spłaszczyć, nakładać porcję farszu, dobrze zlepić, formować podłużne kotlety.
3.Białka jaj roztrzepać widelcem z solą i pieprzem.
Kotlety zanurzać w białku i panierować w tartej bułce.
4.Układać kotlety na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15 minut, następnie odwrócić kotlety na drugą stronę i znów piec 15 minut.
Komentarze