Kotlety drobiowe z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety drobiowe z pieczarkami

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - drobno posiekane pieczarki: 30 dekagramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - świeżo zmielony pieprz: 1 szczypta
    - mielone mięso z kurczaka: 90 dekagramów
    - świeżo zmielona bułka tarta: 2 szklanki
    - śmietana: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - czarny pieprz: 1 szczypta
    - masło: 2 łyżki
    - olej: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - posiekana dymka: 1 szklanka
    - śmietana: 0.67 szklanki
    - ocet winny: 2 litry
    - kwaśna śmietana: 2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety drobiowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle usmażyć pieczarki – płyn powinien odparować. Doprawić solą i pieprzem. Jedną łyżeczkę odłożyć do sosu. W dużej misce wymieszać szklankę bułki tartej ze śmietaną. Dodać mięso z kurczaka, jajko. Doprawić solą, pieprzem kajeńskim, gałką i pieprzem. Pozostałą bułkę wysypać na talerzyk. Masę mięsną podzielić na 8 porcji. Formować podłużne kotleciki. Na każdy nałożyć 1/8 farszu. Złożyć na pół i rękami uformować okrągłe kotlety. Panierować w bułce tartej. Ułożyć na blaszce. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Smażyć kotlety z obu stron po 5 minut aż będą zezłocone. W rondelku rozpuścić masło i smażyć na nim cebulę przez 2-3 minuty. Dodać śmietanę i mieszając gotować na małym ogniu aż śmietana zgęstnieje. Dodać ocet winny, kwaśną śmietanę oraz łyżeczkę pieczarkowego farszu. Mocno podgrzać, ale nie zagotowywać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kotletami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować