Kotlety cielęce

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczne kotlety ;)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g cielęciny
    2 jajka
    200 g sklarowanego masła
    80 g masła
    kilka łyżek mąki
    szklanka tartej bułki
    sól

Kotlety cielęce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety cielęce 1. Cielęcinę rozbiłem najpierw je po nacinając ( brzegi ). Grubość pożądana 3-4 mm.
    Tak rozbite kotlety panierowałem w mące, jajku i bułce tartej. Przed panierowaniem osuszyłem płaty cielęciny papierowym ręcznikiem, posoliłem je. Po panierowaniu warto strząsnąć z kotletów nadmiar mąki i bułki ( zbyt gruba panierka to zbędne kalorie ). Na koniec docisnąłem panierkę dłonią, aby drobinki bułki nie osypywały się na patelnię.
    Na patelnię wlałem oliwę w ilości takiej, aby kotlety pływały w nim. Jak tłuszcz rozgrzał się, przyrumieniłem kotlety z obu stron po 5 min . Zmniejszyłem ogień, położyłem na każdym plasterek masła, przykryłem patelnię , zostawiając szparkę. Po 5 minutach przewróciłem kotlety, przykryłem aby doszły , następne 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy