na kotlety;
200 g ugotowanej kaszy bulgur
250 g mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
pół cebuli
sól
pieprz
pół łyżeczki suszonych pomidorów
szczypta bazylii
bułka tarta do panierowania
na sos;
200 g mrożonych grzybów (opieńki)
pół małej cebuli
tłuszcz do smażenia
200 ml mleka
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
szczypta estragonu szczypta majeranku
odrobina papryczki suszonej
Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu.
w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką.
Komentarze