Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

obiad

  • 60 min

Składniki:

  • na kotlety;
    200 g ugotowanej kaszy bulgur
    250 g mięsa mielonego z łopatki
    1 jajko
    pół cebuli
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki suszonych pomidorów
    szczypta bazylii
    bułka tarta do panierowania

    na sos;
    200 g mrożonych grzybów (opieńki)
    pół małej cebuli
    tłuszcz do smażenia
    200 ml mleka
    200 ml śmietany
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    szczypta estragonu szczypta majeranku
    odrobina papryczki suszonej

Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wyłożyć do miski, dodać kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku i dobrze wyrobić ręką. Uformować niewielkie kotlety , panierować w bułce tartej, usmażyć na tłuszczu.

    w rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulę na odrobinie tłuszczu, dodać rozmrożone grzyby zalać mlekiem i zagotować, dodać przyprawy i gotować przez chwilę, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy