Kotlet wieprzowy pieczony z patisonkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kolejna wariacja na temat zwykłych kotletów

Składniki:

  • - 4 kotlety wieprzowe
    - 100g patisonków małych marynowanych
    - pół średniej główki kapusty pekińskiej
    - 1 cebula
    - 4 łyżeczki majonezu
    - 4 łyżeczki ketchupu
    - 4 łyżeczki musztardy
    - garść ziaren słonecznika
    - pół szklanki wody
    - sól, pieprz do smaku

Kotlet wieprzowy pieczony z patisonkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy i układamy na blaszce do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy każdy kotlet majonezem, ketchupem i musztardą. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy, patisonki kroimy w plasterki. Wszystko razem układamy na wierzch schabu i posypujemy ziarnem słonecznika. Polewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu lub 180 bez termoobiegu) i pieczemy. Czas pieczenia jest uzależniony od łącznej wagi mięsa. Średnio przyjmuje się godzinę na kg. mięsa. Jeżeli macie pół kilo mięsa pieczecie pół godzinki pod przykryciem , zdejmujecie folię i dopiekacie bez foli ok.10 min.

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Komentarze

Podobne przepisy