Kotlet wieprzowy pieczony z patisonkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy i układamy na blaszce do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem. Smarujemy każdy kotlet majonezem, ketchupem i musztardą. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy, patisonki kroimy w plasterki. Wszystko razem układamy na wierzch schabu i posypujemy ziarnem słonecznika. Polewamy wodą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu lub 180 bez termoobiegu) i pieczemy. Czas pieczenia jest uzależniony od łącznej wagi mięsa. Średnio przyjmuje się godzinę na kg. mięsa. Jeżeli macie pół kilo mięsa pieczecie pół godzinki pod przykryciem , zdejmujecie folię i dopiekacie bez foli ok.10 min.
Komentarze