Kotlet po kijowsku z farszem z marchewki i pora

4.47 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Tradycyjny kotlet sporządzony z roztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a.

  • 30 min

Składniki:

  • 800g fileta z kurczaka
    sól
    pieprz
    olej
    3 jajka
    bułka tarta
    panierka

    Farsz:
    400g marchewki
    100g por
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.47 (174 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Kotlet po kijowsku z farszem z marchewki i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta pokroić na duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
  • image-1yyjyhh 2. Farsz:
    Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por umyć
    i pokroić na półtalarki, a czosnek drobno posiekać.
  • image-1o8ladn 3. Na patelni rozgrzać olej, dodać marchew i czosnek, smażyć do momentu aż marchewka zacznie robić się miękka. Wtedy dodać por i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • image-0ay99ao 4. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć
    w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconych jajkach i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Por Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować