Kotlet po kijowsku

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Każdy ma swój sposób na kotlety schabowy czy z piersi kurczaka a to mój przepis

  • 60 min

Składniki:

  • 1. 12 dag masła.
    2. 4 filety z piersi kurczaka.
    3. Sól, pieprz do smaku.
    4. 25 dag pieczarek.
    5. 1 łyżka masła.
    7.2 jajka.
    8. 8 łyżek tartej bułki.
    9. Margaryna do smażenia lub inny tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Jajko

Kotlet po kijowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    1 . Masło schłodzić w zamrażalniku.
    2. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem( ja filety pojedynczo wkładam do woreczka foliowego i rozbijam), posypać solą i pieprzem.
    3. Pieczarki oczyścić , pokroić w plasterki, obsmażyć na łyżce masła .
    4. Pozostałe masło pokroić w słupki i wraz z pieczarkami rozłożyć je na rozbitych filetach.
    5. Zawinąć , gotowe kotlety spiąć wykałaczkami i wstawić na 10 minut do lodówki.
    6. Jajka roztrzepać , dodać 3 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem.
    7. Kotlety kolejno zanurzać w roztrzepanym jajku , obtaczać w bułce tartej
    8. Smażyć na złoto na gorącej margarynie do smażenia 20 minut. Pierwsze 10 minut smażyć bez przykrycia, następne 10 minut pod przykryciem.

Porady

Uwaga: radzę zachować ostrożność przy jedzeniu, bo masło które jest w kotletach, lubi pryskać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować