Kotlet panierowany z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zwykły kotlet, który smakuje (nie) zwykle. Wystarczy odrobina żurawiny i mamy odmienioną wersję schabowego lub innego kotleta w panierce.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 plastrów mięsa wieprzowego/pierś z kurczaka (u mnie polędwica wieprzowa)
    papryka słodka
    czosnek granulowany
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    Panierka:
    1 jajko + 2 łyżki mleka
    mąka pszenna
    bułka tarta
    Dodatkowo:
    żurawina w słoiczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Schabowy

Kotlet panierowany z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko).
  • 2. Każdy kawałek natrzeć przyprawami, a następnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym z mlekiem) i bułce tartej.

  • 3. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu).
    (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
  • 4. Gotowe kotlety odsączyć z nadmiary tłuszczu (na ręczniku kuchennym).
  • 5. Podawać z ulubionymi dodatkami i żurawiną.

Porady

Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego lub piersi z kurczaka - takiego, które lubicie najbardziej. Przyprawy to również rzecz gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować