Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki

2 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wieprzowe kotlety mielone podane z ziemniakami i buraczkami.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 8 szt.

    składniki na kotlety mielone:

    mięso mielone z łopatki wieprzowej 90 dag
    bułka tarta pół szklanki
    cebula połowa
    czosnek 2 ząbki
    jajka 2 szt.
    pieprz - do smaku
    sól - do smaku

    składniki na buraczki:

    burak ćwikłowy 3 szt.
    cebula połowa
    sól
    pieprz

    Opcjonalnie:

    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Buraczki

Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki. 1. Wykonanie buraczków:

    Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez małe oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.
  • Kotlet mielony, ziemniaki i buraczki. 2. Mięso z łopatki mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Nakładamy na talerz, dodajemy kotlety i duszone buraczki. Jak kto lubi może polać tłuszczem ziemniaki.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować