Kotlet mielony z ziemniakami i sałatką z kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kotlet z wieprzowego mielonego mięsa podany z ziemniakami i sałatką z kapusty i papryk.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mielone mięso 1,5 kg (łopatka 1 kg, podgardle 0,5 kg)
    kurze jajka 3 szt.
    sól do smaku
    pieprz ziołowy
    cebula połowa
    czosnek 3-4 ząbki
    majeranek
    bułka tarta 1 szklanka
    tłuszcz do smażenia
    ziemniaki 2 kg
    sałatka z kapusty i papryki
    ostre papryczki cherry

Kotlet mielony z ziemniakami i sałatką z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z łopatki i podgardle mielimy razem z czosnkiem i cebulą, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól, bułkę tartą i majeranek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami i sałatką z papryk oraz z ostrymi papryczkami cherry.

    Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy