Kotlet mielony w rożku waflowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na zwykłe danie podane w niezwykły sposób :)

  • 30 min

Składniki:

  • Rożki waflowe takie jak do lodów
    50dkg mielonej łopatki wieprzowej
    1 marchewka
    1 cebula
    2 łyżki gęstej śmietany 18 %
    2 łyżki bułki tartej
    sól,pieprz, vegeta, dowolne przyprawy

    Do panierowania:
    2 jajka, 1 łyżka mąki
    bułka tarta lub panierka owsiana
    olej do smażenia

Kotlet mielony w rożku waflowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle,dodać do niej marchewkę startą na średniej tarce i chwilę razem smażyć.Mięso mielone przełożyć do miski,dodać usmażoną cebulę z marchewką,śmietanę,natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i wymieszać. Masą mięsną nadziać rożki waflowe.Panierować najpierw w jajku z dodatkiem mąki ,a później w bułce tartej.Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu z każdej strony.Podawać na ciepło, jak również na zimno z sosem czosnkowym lub keczupem jak zwykły kotlet mielony np z ziemniakami czy frytkami..

Komentarze

Podobne przepisy