Kotlet mielony 3 sery

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne kotlety wołowe, w których wnętrzu znajduje się mozzarella, cheddar i czerwona gouda.

Składniki:

  • proporcje na 4 duże kotlety:

    800 g wołowiny
    cebula
    papryczka chili
    sól
    pieprz

    4 plasterki czerwonej goudy
    4 plasterki mozzarelli
    4 plasterki cheddara

    natka pietruszki
    koperek

    olej rzepakowy do smażenia

    dwie metalowe obręcze 10 cm i 8cm średnicy

Kotlet mielony 3 sery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, cebulę i papryczkę mielimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wyrabiamy.

    Za pomocą mniejszej obręczy wycinamy kółka z sera. Za pomocą większej obręczy kształtujemy mięsne kółka na jednym układamy plasterki sera posypujemy zieleniną i przykrywamy drugim kółkiem z mięsa. Dokładnie zlepiamy brzegi by ser nie wypłynął podczas smażenia.

    Kotlety smażymy na oleju rzepakowym. Najpierw rumienimy z obu stron, a następnie dusimy około 5 minut pod przykryciem.

    Takie kotlety można podać w formie hamburgerów lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy