Kotlet de volaille z rydzami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Klasyczny kotlet de volaille powinien mieć w środku tylko koperek i masło, lub masło ziołowe z dodatkiem czosnku. Moja propozycja to wersja bardziej wykwintna, gdyż do masła dodałam drobno pokrojone rude rydze.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    sól
    pieprz kolorowy
    masło klarowane do smażenia około 1 kg

    nadzienie:
    4 łyżki masła
    2 rydze
    pietruszka
    sól
    pieprz kolorowy
    skórka z cytryny na czubek łyżeczki

    do panierowania:
    mąka krupczatka
    jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlet de volaille z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło 1. W miseczce mieszamy masło z natką, drobno posiekanymi rydzami, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Z masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.

    Piersi kurczaka wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdej piersi układamy wałeczek z masłem i zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce.
    Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą.

    Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej.

    Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy.

    Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować