Kotlet de volaille z rydzami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Klasyczny kotlet de volaille powinien mieć w środku tylko koperek i masło, lub masło ziołowe z dodatkiem czosnku. Moja propozycja to wersja bardziej wykwintna, gdyż do masła dodałam drobno pokrojone rude rydze.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    sól
    pieprz kolorowy
    masło klarowane do smażenia około 1 kg

    nadzienie:
    4 łyżki masła
    2 rydze
    pietruszka
    sól
    pieprz kolorowy
    skórka z cytryny na czubek łyżeczki

    do panierowania:
    mąka krupczatka
    jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlet de volaille z rydzami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło 1. W miseczce mieszamy masło z natką, drobno posiekanymi rydzami, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Z masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.

    Piersi kurczaka wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdej piersi układamy wałeczek z masłem i zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce.
    Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą.

    Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej.

    Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy.

    Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować