Kotlet de volaille z polędwiczki indyka z papryką i cebulą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Kolejna wariacja na temat kotleta de volaille (kotleta po kijowsku), tym razem pierś z kurczaka została zastąpiona polędwiczką indyka, a do masła dodałam słodkie mini papryczki i cebulę.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • polędwiczki z indyka
    sól
    pieprz kolorowy
    masło klarowane do smażenia około 1 kg

    nadzienie:
    4 łyżki masła
    2 słodkie mini papryczki
    szalotka
    sól
    pieprz kolorowy

    do panierowania:
    mąka krupczatka
    jajko
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlet de volaille z polędwiczki indyka z papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce mieszamy masło z drobno posiekaną papryką, szalotką oraz solą i pieprzem. Z masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.

    Polędwiczki wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy wałeczek z masłem i zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce.

    Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą.
    Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej.

    Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy.
    Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować