Kolejna wariacja na temat kotleta de volaille (kotleta po kijowsku), tym razem pierś z kurczaka została zastąpiona polędwiczką indyka, a do masła dodałam słodkie mini papryczki i cebulę.
2 godz.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
polędwiczki z indyka
sól
pieprz kolorowy
masło klarowane do smażenia około 1 kg
Kotlet de volaille z polędwiczki indyka z papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce mieszamy masło z drobno posiekaną papryką, szalotką oraz solą i pieprzem. Z masła formujemy 2 wałeczki,owijamy folią odstawiamy na godzinę do zamrażarki.
Polędwiczki wkładamy między przeźroczystą folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy wałeczek z masłem i zwijamy roladki, dokładnie podwijając końce.
Na oddzielnych talerzach umieszczamy mąkę, rozbite jajko i bułkę tartą.
Roladki dokładnie obtaczamy w mące, w jajku, a na koniec w bułce tartej.
Roladki smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, masło powinno pokrywać roladki. Kotlety smażymy około 12-15 minut. Kotlety wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy.
Z idealnych kotletów de volaille po przekrojeniu powinno wypłynąć masło.
Komentarze