Kotleciki:
1/5 kg ziemniaków
½ brokuła
Ok 5 dag sera żółtego
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
1 średniej wielkości cebula
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Sos serowo-czosnkowy:
250ml słodkiej śmietanki
2 ząbki czosnku
Ok 5 dag sera żółtego
½ pęczka koperku świeżego
Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Kotleciki ziemniaczano - brokułowe z sosem serowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 5min. Ugotowany brokuł dodać do ziemniaków i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać jajko, mąkę pszenną, ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, przesmażoną pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Uformować kotleciki.
2.Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
3.Sos: Śmietanę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnych oczkach ser żółty, zagotować. Dodać poszatkowany drobno koperek i przyprawić do smaku.
4.Usmażone kotleciki podawać polane sosem serowo – czosnkowo.
Komentarze