Kotleciki ziemniaczano - brokułowe z sosem serowo-czosnkowym

5 (187 ocen)

Warzywne kotleciki z sosem serowo-czosnkowym.

Składniki:

  • Kotleciki:
    1/5 kg ziemniaków
    ½ brokuła
    Ok 5 dag sera żółtego
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki pszennej
    1 średniej wielkości cebula
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

    Sos serowo-czosnkowy:
    250ml słodkiej śmietanki
    2 ząbki czosnku
    Ok 5 dag sera żółtego
    ½ pęczka koperku świeżego
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

    Pozostałe składniki:
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Kotleciki ziemniaczano - brokułowe z sosem serowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • formowanie kotlecików 1. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 5min. Ugotowany brokuł dodać do ziemniaków i rozgnieść za pomocą widelca. Dodać jajko, mąkę pszenną, ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, przesmażoną pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Uformować kotleciki.
  • smażenie 2. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  • sos 3. Sos: Śmietanę wlać do rondelka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na drobnych oczkach ser żółty, zagotować. Dodać poszatkowany drobno koperek i przyprawić do smaku.
  • 4. Usmażone kotleciki podawać polane sosem serowo – czosnkowo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować