Pyszne kotleciki bezmięsne. Z ziemniaków, z dodatkiem twarogu i czerwonej soczewicy. Świetnie smakują z surówką.
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
350 g ziemniaków
250 g półtłustego twarogu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka zielonej czubrycy
Bułka tarta
Olej rzepakowy
Kotleciki ziemniaczane z soczewicą i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Utłuc na puree. Soczewicę przepłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Wrzucić do ziemniaków i wymieszać.
Dodać twaróg i całość dobrze wymieszać.
Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, krótko przesmażyć. Dodać do masy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać czubricę i jajko, wymieszać. Jeśli masa jest luźna dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podawać gorące z surówką, u mnie z kapusty pekińskiej
Komentarze