Kotleciki ziemniaczane z soczewicą i twarogiem

0 (0 ocen)

Pyszne kotleciki bezmięsne. Z ziemniaków, z dodatkiem twarogu i czerwonej soczewicy. Świetnie smakują z surówką.

Składniki:


  • 200 g czerwonej soczewicy
    350 g ziemniaków
    250 g półtłustego twarogu
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka zielonej czubrycy
    Bułka tarta
    Olej rzepakowy

Kotleciki ziemniaczane z soczewicą i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Utłuc na puree. Soczewicę przepłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Wrzucić do ziemniaków i wymieszać.

    Dodać twaróg i całość dobrze wymieszać.

    Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, krótko przesmażyć. Dodać do masy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać czubricę i jajko, wymieszać. Jeśli masa jest luźna dodać 2-3 łyżki bułki tartej.

    Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

    Podawać gorące z surówką, u mnie z kapusty pekińskiej

Komentarze

Podobne przepisy