Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

4.5 (167 ocen)

  • 35 min

Idealne na szybki obiad oraz na każdą kieszeń. Można je przygotować z ziemniaków pozostałych z obiadu.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk:
    ½ kg ugotowanych przetartych ziemniaków
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    Bułka tarta
    Przyprawy: sól, pieprz
    Nadzienie:
    20 dag pieczarek
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka startego żółtego sera
    1 mała cebula
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Łyżkę oleju rozgrzać, wrzucić pieczarki i cebulę, całość usmażyć aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i ser, wymieszać, wystudzić. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, zagnieść ciasto, uformować wałek, pociąć na 6 części. Rozpłaszczyć ręką na placki, na środku ułożyć farsz, zlepić placki w postaci płaskich kotlecików. Obtoczyć w bułce tartej. Olej rozgrzać na patelni, smażyć kotleciki na złoty kolor z dwóch stron. Spożywać ciepłe oprószone pozostałymi pieczarkami z dowolną surówką.

Porady

1.masę ziemniaczaną można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować