Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Łyżkę oleju rozgrzać, wrzucić pieczarki i cebulę, całość usmażyć aż odparuje woda, doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i ser, wymieszać, wystudzić. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, zagnieść ciasto, uformować wałek, pociąć na 6 części. Rozpłaszczyć ręką na placki, na środku ułożyć farsz, zlepić placki w postaci płaskich kotlecików. Obtoczyć w bułce tartej. Olej rozgrzać na patelni, smażyć kotleciki na złoty kolor z dwóch stron. Spożywać ciepłe oprószone pozostałymi pieczarkami z dowolną surówką.
Porady
1.masę ziemniaczaną można doprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
Komentarze