Kotleciki ziemniaczane z gulaszem wołowym

4.5 (170 ocen)

Pyszny obiad dla każdego:)

Składniki:

  • Kotleciki ziemniaczane
    kiełbasa zwyczajna
    1/2 cebule
    olej
    1 jajko
    500g ugotowanych ziemniaków
    bułka tarta
    1/2 łyzki maki ziemniaczanej
    sół
    pieprz
    przyprawa uniwersalna

    Gularz wołowy w pomidorowym sosie
    50dag wołowiny gulaszowej
    łyzka smalcu
    2 łyzki oliwy do smazenia
    łyzka maki
    sól
    pieprz
    mielona słodka papryka
    mielona ostra papryka
    cebula
    pomidor
    szklanka soku pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki ziemniaczane z gulaszem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki ziemniaczane
    1.Ziemniaki przepuścic przez maszynkę, dodac pokrojone i podduszoną cebule i kiełbase.
    2.Do masy dodac jajko, makę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną.Wszystko Zagnieść i formować kotlety, obtaczac w bułce i smazyć na oleju

    Gulasz wołowy w pomidorowym sosie
    Pokrojone w niewielką kostkę mieęso oprószamy mąką wymieszana z przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzewamy oliwe, dodajemy smalec. Na bardzo goracym tłuszczu smazymy mięso, rumieniąc ze wszystkich stron. Dorzucamy posiekana cebule, podlewamy 1/2 szklanki wody, dusimy pod przykryciem przez 30 min.
    Gdy mieso bedzie prawie miekkie, dodajemy( obrany ze skórki i pozbawiony pestek) pokrojony w czastki pomidor, wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy do smaku.

Porady

Gdy sos bedzie zbyt gesty, można dodać łyzke rosołu lub soku pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować