Kotleciki ziemniaczane w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Często robię te kotlety gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu , robi się je szybko i są fajną odmianą od tradycyjnego schabowego, a także są nie drogie

  • 40 min

Składniki:

  • około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (ugniecionych lub przeciśniętych przez praskę)

    1 cebula

    mąka

    jajko

    sól i pieprz

    bułka tarta

    olej do smażenia

Kotleciki ziemniaczane w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę poszatkować, podsmażyć, dodać do ugotowanych, ostudzonych ziemniaków. Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Wymieszać. Formować kotlety (tak jak mielone) jeśli mocno kleją się do ręki można dodać trochę mąki, ale nie przesadzać! Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju aż ładnie się zarumienią. Podawać z sosem pieczarkowym.

Porady

do farszu można dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę lub pieczarki , albo dodać twarożek też świetnie smakują

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy