Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dzięki sporej dawce zrumienionej na maśle cebulki mają wspaniały smak i zapach, a przez obtoczenie ich w bułce tartej są przyjemnie chrupiące.

  • 40 min

Składniki:

  • Kotleciki
    3 średnie ziemniaki (raczej większe)
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki
    1 duża cebula lub 2 mniejsze
    sól, pieprz
    1 łyżka masła do przysmażenia cebuli
    bułka tarta do obtoczenia kotlecików<Br>

    Sos
    30 dag pieczarek
    1 mała cebula
    0,5 szkl. wody
    4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Placki

Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę, lub użyć ziemniaków np. z poprzedniego dnia. Przepuścić je przez praskę do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i zrumienioną cebulę. Przyprawić i wymieszać. Uformować okrągłe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Włożyć do lodówki na czas robienia sosu. Można też przygotować je poprzedniego dnia i usmażyć następnego dnia bezpośrednio przed obiadem.

    Sos
    Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na maśle usmażyć cebulę, dodać pieczarki, posolić, żeby puściły sok i usmażyć. Gdy cały płyn odparuje, dodać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 5 minut, a w tym czasie usmażyć kotleciki. Do sosu dodać śmietanę, pieprz i jak trzeba to jeszcze trochę soli. Można posypać natką.

Porady

W mojej rodzinie podaje się je obowiązkowo z sosem pieczarkowym, ale pasuje również sos pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować