Kotleciki z ziemniaków

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

pRAWIE ZAWSZE MOŻE NAM ZOSTAĆ COŚ Z OBJADU. NIE LUBIĘ MARNOWAĆ JEDZENIA WIĘC WYMYSLIŁAM PRZEPIS JAK WYKORZYSTAĆ ZIEMNIAKI Z POPRZEDNIEGO DNIA

  • 30 min

Składniki:

  • Potrzebne nam będą :
    - ziemniaki z poprzedniego dnia
    - ok 1/2 szkl kaszy gryczanej
    - ok 1/2 szkl kaszy jęczmiennej
    - 1 cebula
    - 1 jajko
    - 1/2 szkl mąki pszennej
    - ok 1/2 szkl bułki tartej
    - 1 kostka rosiłowa
    - przyprawa uniwersalna
    - majeranek
    - zioła prowansalskie
    - pieprz, sól
    - olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KOTLECIKI Z ZIEMNIAKÓW I KASZY 1. wykonanie: Kaszę mieszamy razem i gotujemy na gęsto z kostką rosołową. Studzimy. Ziemniaki z poprzedniego dnia przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce. Dodajemy do tego wystudzoną kaszę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.Dodajemy do ziemniaków i kaszy.
    Do tego dodajemy pozostałe składniki czyli jajko, bułka tarta, mąka pszenna i przyprawy do samku.
    Wszystko razem dokładnie mieszamy ręką.Ma być konsystencja jak na mielone. Jesli by wydalo się nam zbyt rzadkie to dodajemy bułki tartej.
    Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w byłce tartej i smażymy na oleju.
    I gotowe. Doskonale smakują z sosem pieczarkowym albo węgierskim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować