Kotleciki z wątróbki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -0,5 kg wątróbki
    -duża cebula
    -2 ząbki czosnku
    -2-3 łyżki mąki
    -1 jajko
    -sól
    -pieprz
    -majeranek
    -1 szklanka mleka

Kotleciki z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć i namoczyć w mleku przez około 0,5-1 godziny. Następnie jeszcze raz umyć pod bieżącą wodą i pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Wszystko przełożyć do miski, dodać mąkę, przyprawy i jajko - całość delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kotleciki nakładać łyżką i smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie można przygotować surówkę. Pora pokroić na półkrążki, jabłka utrzeć na tarce - wycisnąć sok z 1/2 cytryny, łodygi selera pokroić w paski. Dodać śmietanę, szczyptę soli, pieprz i wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy