Kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

W moim domu często pojawiają się takie kotleciki bez mięsa, szczególnie na piątkowym obiedzie. Polecam, są bardzo smaczne i sycące, moim zdaniem bardziej można się nimi najeść niż kotletami z mięsa.

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
    1 szklanka kaszy jaglanej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki otrąb owsianych
    1 jajko
    Słodka papryka
    Papryka chili
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
    Otręby owsiane do panierowania

Kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Soczewicę gotujemy w ten sam sposób co kaszę jaglaną, ostudzoną rozgniatamy widelcem. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na rozgrzanym oleju. Do rozgniecionej soczewicy dodajemy kaszę, cebulę, czosnek i otręby owsiane, wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy w otrębach, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy