W moim domu często pojawiają się takie kotleciki bez mięsa, szczególnie na piątkowym obiedzie. Polecam, są bardzo smaczne i sycące, moim zdaniem bardziej można się nimi najeść niż kotletami z mięsa.
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki otrąb owsianych
1 jajko
Słodka papryka
Papryka chili
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Otręby owsiane do panierowania
Kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Soczewicę gotujemy w ten sam sposób co kaszę jaglaną, ostudzoną rozgniatamy widelcem. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na rozgrzanym oleju. Do rozgniecionej soczewicy dodajemy kaszę, cebulę, czosnek i otręby owsiane, wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy w otrębach, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Komentarze