Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem i makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, wegetariańska zupka z dodatkiem makaronu, zabielona śmietaną.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pieczarki 500 gram
    groszek mrożony 1,5 szklanki
    cebula 1 szt
    por 1 szt (zielona część)
    makaron 100 gram (zacierka)
    woda 1,5 litra
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    masło 1 łyżka
    tymianek 1/2 łyżeczki
    bazylia 1 łyżeczka
    sól ziołowa 1/2 łyżeczki
    natka pietruszki 1 pęczek
    śmietana 3 łyżki
    sól
    pieprz

Zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć. aż staną się szkliste.
    Dodać łyżkę masła oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić, aż zmiękną i puszczą sok. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia.
    Dodać groszek oraz makaron. Gotować 5 minut. Dodać przyprawy i gotować jeszcze 2 minuty. Dodać śmietanę rozrobioną z niewielką ilością zupy oraz posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i zdjąć z ognia.

Komentarze

Podobne przepisy