Kotleciki z ryżem, kalafiorem i cukinią

4.49 (167 ocen)

Idealny piątkowy obiad. W dodatku bardzo sezonowy bo pora jest na cukinię i kalafior. Kotleciki są bardzo delikatne i smaczne.

Składniki:

  • 100 g ryżu
    1 cebula
    1 mały kalafior (ok. 400 g)
    1 młoda cukinia (ok 200 g)
    5 łyżek bułki tartej + do panierowania
    2 jajka
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z ryżem, kalafiorem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i również gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Kalafior dodatkowo możemy rozgnieść widelcem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

kotleciki

To może cię zainteresować