Kotleciki z resztek wędlin

4.87 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru wędliny, który uchroni ją przed zepsuciem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 30 dag dowolnej wędliny (szynka, żywiecka, mortadela, cienka kiełbasa- co kto ma w lodówce)
    2,5 kiszonego ogórka
    1 mała cebula
    2 jajka
    5 łyżek bułki tartej
    2 łyżki śmiateny 12%
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.87 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z resztek wędlin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie gatunki wędlin( może też być jeden gatunek-nie ma to znaczenia) pokroić w malutką kostkę, przełożyć do miski. Cebulę obrać i drobniutko posiekać i dodać do wędliny. Ogórka zetrzeć na dużych oczkach i w dłoniach odcisnąć nadmiar soku i dodać ogórka do miski. W osobnej miseczce roztrzepać jajka i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dodać bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeśli masa nie będzie "kleić" dodać 2 łyżki śmietany (ja musiałam). Można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, ale ostrożnie z sola bo z reguły wędliny są dosyć słone. Masę na kotlety wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Olej rozgrzać na patelni, w dłoniach robić kotleciki i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować