Kotleciki z porami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem już starszą panią, gotuję codziennie, więc mam bardzo dużo przepisów, które zgromadziłamprzez lata. Oto jeden z nich – na proste, niebanalne, a bardzo smaczne danie.

Składniki:

  • ● 1/2 kg makaronu
    ● 15 dag porów
    ● 2 jajka
    ● 5 dag mąki ziemniaczanej
    ● 20 dag tłuszczu
    ● 20 dag bułki tartej
    ● sól, pieprz

Kotleciki z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki z porami 1. Makaron gotujemy według
    przepisu na opakowaniu, przelewamy
    zimną wodą i studzimy.
    Następnie przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa.
  • Kotleciki z porami 2. Surowe pory oczyszczamy,
    myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie
    osączamy i bardzo
    drobniutko kroimy. Mieszamy
    ze zmielonym makaronem.
  • Kotleciki z porami 3. Do masy makaronowo-porowej
    wbijamy jajka, dodajemy
    mąkę ziemniaczaną, doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Mieszamy. Z powstałej
    masy formujemy owalne kotleciki,
    obtaczamy w bułce tartej
    i smażymy na tłuszczu na jasnozłoty
    kolor. Podajemy z jajkiem
    sadzonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Komentarze

Podobne przepisy