Kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z płatków gryczanych

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 4 osób

Kotlety w tradycyjnej panierce z bułki tartej są smaczne, lecz wolę ich zdrowszą wersję, która w pewien sposób przemyca co poniektóre składniki odżywcze. Panierka z płatków nie nasiąka tłuszczem - tak jak ta z bułki tartej i jest przyjemnie chrupiąca.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500g)
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki papryki ostrej (lub wg smaku)
    sól ziołowa
    pieprz
    Panierka:
    1-2 jajka
    mąka pszenna
    płatki gryczane (użyłam płatki z kaszy białej)
    2 łyżki otrębów (opcjonalnie; u mnie otręby 4 zbóż)
    Ponadto:
    tłuszcz do smażenia

Kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z płatków gryczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte oraz osuszone piersi należy pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć przyprawami oraz kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach gryczanych połączonych z otrębami.
    Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
    (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy