To smaczny i szybszy sposób na zdrowszą i lżejszą wersję kotletów mielonych,bez smażenia w tłuszczu.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego drobiowego
250 g pieczarek
1/2 małej główki kalafiora
1/2 dużej marchewki
100 g sera żółtego
duża cebula
jajko
bułka kajzerka
mleko do namoczenia bułki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki.curry,kminu rzymskiego
sól i pieprz do smaku
olej
Kotleciki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę kajzerkę namoczyć w mleku.
Pieczarki,marchewkę,kalafior i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać,posiekać i razem z pieczarkami podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
2.Mięso umieścić w misce,dodać podsmażone pieczarki z cebulą,starte warzywa,ser oraz namoczoną,odciśniętą bułkę,wbić jajko,dodać przyprawy,masę wyrobić dłońmi.
Formować niewielkie kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni c i piec 35 -40 minut.
Komentarze