Kotleciki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wiosna to czas kiedy bardzo chętnie sięgam po zielone, młode warzywa. Całą zimę z utęsknieniem czekam na młodą kapustkę, którą przygotowuję na różne sposoby. Tym razem postanowiłam wypróbować ją w kotlecikach.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • średnia główka młodej kapusty

    pęczek koperku

    2 ząbki czosnku

    3 jajka

    4 łyżki bułki tartej

    2 łyżki mąki pszennej

    łyżka soli

    łyżka przyprawy warzywnej

    pieprz świeżo zmielony


    bułka tarta do panierki

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny aby puściła sok. Warto przykryć ją talerzykiem i obciążyć czymś ciężkim. Po tym czasie dokładnie odcisnąć sok w dłoniach. Do kapusty dodać jajka, posiekany koperek, wyciśnięty w prasce czosnek oraz mąkę i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Gdyby była zbyt wodnista można dodać jeszcze trochę mąki. Doprawić do smaku. Formować okrągłe kotleciki, które następnie panierować w bułce tartej. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym lub z ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować