Kotleciki z mięsa z indyka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sa pyszne,a podane z ziemniaczkami,smakuja każdemu....

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 udka z indyka
    1 czerstwa bułka
    10 dkg masła
    1 szklanka mleka
    2 żóltka
    3 łyżki bułki tartej
    Sól,pieprz,tłuszcz do smażenia
    6 ziemniaków ugotowanych
    Ogórki kiszone

Kotleciki z mięsa z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z indyyka dobrze wypłukać i nastawić w garnku z woda i łyzka soli,gdy mięso będzie miekkie wyjać z wody,ostudzić i zmielić na mięso mielone,bułkę moczymy w mleku,gdy napęcznieje,odcisnać i rozdrobnić,dodać żółtka,masło,mięso,doprawić do smaku sola i pieprzem,zwilżonymi rękami,formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej,smażyć z obu stron na złoty kolor ok.5 minut.Podajemy z ogórkiem kiszonym pokrojonym na wzdłuż i z ziemniakami.

Porady

Z rosołu,który powstanie z tych udek,ja robię krupnik..jest pyszny..

Komentarze

Podobne przepisy