Często nie wiemy jak wykorzystać mięso z rosołu. Takie mięso nie musi być nudne. Wystarczy dodać np. trochę marchewki, pieczonej dyni, a możemy przygotować pyszne, proste w przygotowaniu chrupiące kotleciki.
Składniki:
Składniki:
Ok. 20dag mięsa z rosołu ( u mnie z udka kurczaka i fileta),
marchewka z rosołu,
50 g puree z pieczonej dyni,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
Ok. 50 ml rosołu,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka lnu mielonego,
1 łyżka mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista),
1 jajko,
Sól, pieprz, ostra papryka, warzywa suszone,
olej do smażenia ( u mnie kokosowy)
Kotleciki z mięsa rosołowego z marchewką i puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obieramy od kości i drobno kroimy.
Bułkę tartą i len mielony zalewamy gorącym rosołem, odstawiamy aby dobrze namokły. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i przyprawiamy do smaku.
Z powstałej masy formujemy kotleciku i smażymy z obu stron. Smacznego!
Komentarze