Jadłam u koleżanki i postanowiłam sama je przygotować, nieco zmieniając przepis.
Składniki:
3 większe piersi z kurczaka
1 cebula
1 jajko
3 ząbki czosnku
100 g żółtego sera
150 g śmietany 12 %
łyżka majonezu
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Kotleciki z kurczaka w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy sos: ser kroimy w cieńkie paseczki, wyciskamy czosnek, dodajemy śmietanę i majonez, wszystko razem mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Mięso myjemy i kroimy w cieńkie paski. Dodajemy cebulę pokrojoną w cieńką kostkę i poszatkowaną pietruszkę, jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie zagniatamy i mieszamy składniki. Formujemy z nich nie duże kotleciki.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem . Kotleciki wkładamy do naczynia między każdym zachowując odstęp i zapiekamy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Potem każdy kotlecik zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 25 minut.
Podajemy z warzywami.
Komentarze