Kotleciki z kaszy jaglanej

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Choć tak samo lubię dania mięsne jak bezmięsne, do tych kotlecików podchodziłam dość sceptycznie. Zupełnie niepotrzebnie, bo wyszły bardzo dobre! Z całą pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Przygotowałam do nich surówkę z kiszonej kapusty, pasowała idealnie. W sam raz na lekką kolację :)

Nakryty Stoliczek
  • 45min

Składniki

125 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duże jajko
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Kotleciki z kaszy jaglanej

  • 1. Kaszę umieszczam na sicie o małych oczkach, przelewam wrzątkiem, odstawiam. W garnku zagotowuję 300 ml wody, dodaję ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wody (na bardzo małym ogniu!) wrzucam kaszę, gotuję 20 minut, odstawiam do przestygnięcia. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Marchew obieram i ścieram na tarce, na małych oczkach. Warzywa dodaję do kaszy, dodaję również natkę, jajko, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Formuję kotleciki - mocno je dociskam. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podaję z surówką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Udka duszone w pomidorach z mozzarellą

Dodane przez: beciiaaa

Udka duszone w pomidorach z mozzarellą

Bardzo smaczne, sycące danie które...

Aromatyczne udka z ziemniakami i pieczarkami pieczone w rękawie

Dodane przez: beciiaaa

Aromatyczne udka z ziemniakami i pieczarkami...

Pyszne i niedrogie danie obiadowe....

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką

Dodane przez: beciiaaa

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami...

Nadziewana i zapiekana dynia to...

Udka pieczone z ryżem w pomidorach

Dodane przez: beciiaaa

Udka pieczone z ryżem w pomidorach

Bardzo smaczne, sycące danie które...

RUSKIE RURKI

Dodane przez: rena123

RUSKIE RURKI

Prawie jak ruskie pierogi :)

Wątróbka

Dodane przez: czarrna

Wątróbka

Klasycznie. Z cebulką.