Kotleciki z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 45 min

Choć tak samo lubię dania mięsne jak bezmięsne, do tych kotlecików podchodziłam dość sceptycznie. Zupełnie niepotrzebnie, bo wyszły bardzo dobre! Z całą pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Przygotowałam do nich surówkę z kiszonej kapusty, pasowała idealnie. W sam raz na lekką kolację :)

  • 45 min

Składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
    ½ cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 mała marchewka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 duże jajko
    sól, pieprz
    olej

Kotleciki z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę umieszczam na sicie o małych oczkach, przelewam wrzątkiem, odstawiam. W garnku zagotowuję 300 ml wody, dodaję ½ łyżeczki soli. Do wrzącej wody (na bardzo małym ogniu!) wrzucam kaszę, gotuję 20 minut, odstawiam do przestygnięcia. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Marchew obieram i ścieram na tarce, na małych oczkach. Warzywa dodaję do kaszy, dodaję również natkę, jajko, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Formuję kotleciki - mocno je dociskam. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podaję z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy