Kotleciki z kaszy gryczanej z sosem kurkowym

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Oto przepis z użyciem pysznych, aromatycznych kurek. Sos na bazie tych grzybów jest doskonałym dodatkiem do prostych kotlecików z kaszy gryczanej.

  • 30 min

Składniki:

  • Kotleciki:
    - 200g kaszy gryczanej (2 woreczki)
    - 1 cebula
    - 2 jajka
    - 5 łyżek bułki tartej
    - 2 łyżki masła
    - olej do smażenia
    - sól, pieprz
    Sos:
    - 2 szklanki kurek
    - 150ml śmietanki 30%
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki masła
    - łyżka miodu
    - łyżka soku z cytryny
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kaszy gryczanej z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy i studzimy kaszę. Na patelni rozgrzewamy masło i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, po czym łączymy ją z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i jajka. Całość dokładnie mieszamy, po czym formujemy małe kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron aż pokryją się chrupiącą skorupką.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kurki. Doprawiamy solą, dzięki czemu kurki puszczą sok. Gdy trochę odparuje wlewamy śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz sok z cytryny. Gotujemy przez chwilę do osiągnięcia ulubionej gęstości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować