Kotleciki z kalafiora z sosem koperkowym

5 (141 ocen)

  • 40 min

Propozycja na piątek: Pyszne kotleciki z kalafiora z sosem koperkowym...takie zwyczajne a takie pyszne :)

  • 40 min

Składniki:

  • kalafior
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej + pół szklanki do panierowania
    olej do smażenia
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka w proszku,
    curry
    Sos:
    1 łyżka masła,
    1 łyżka mąki,
    szklanka bulionu,
    sól,
    pieprz,
    tymianek suszony,
    4 łyżki śmietanki 18%,
    szczypta gałki muszkatołowej,
    pęczek koperku
    Dodatki:
    młode ziemniaczki, surówka.
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kalafiora z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać żeby nie rozgotować, kalafior musi być w kotlecikach wyczuwalny. Odcedzić i wystudzić.
  • 2. Gotowy lekko rozdrobnić widelcem, dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy, wymieszać.
  • 3. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej.
  • 4. Sos: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę chwilkę podsmażyć, zalać ciepłym bulionem, dodać przyprawy, mieszać od czasu aż nie będzie grudek, na koniec dodać koperek i śmietankę.
  • 5. Kotleciki polać sosem, podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować