Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne kotleciki z kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem pachnącego koperku. Można je podać jako dodatek do drugiego dania lub solo. Bardzo polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kotleciki:
    1 mały kalafior
    1 szklanka zielonego świeżego groszku
    pół pęczka koperku
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    2 łyżki bułki tartej


    Dodatkowo:
    masło do smażenia
    bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa. 1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw.
  • Masa warzywna. 2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Formowanie. 3. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały.
  • Smażenie. 4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wyszło mi 8 sztuk. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy włożyć ją na kilka minut do lodówki, wówczas stężeje. Kotleciki można również usmażyć na oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Kalafior Koper Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować