Kotleciki z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne, warzywne kotleciki z kalafiora. W sam raz na lekki obiad w towarzystwie ulubionej surówki. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże różyczki kalafiora
    1 jajko
    8 - 10 łyżek bułki tartej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki pokrojonego szczypiorku
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania
    woda i sól do gotowania kalafiora
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Jajko

Kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki z kalafiora 1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól, zagotowujemy. Różyczki kalafiora odcinamy od głąba i myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, przekładamy do zimnej wody i przekładamy na cedzak, odsączamy. Szczypiorek myjemy i kroimy na drobno.
    Odsączony kalafior wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem na gładką masę, dokładamy jajko, bułkę tartą, przyprawy i pokrojony szczypiorek. Dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki.
    Kotleciki oprószamy bułką tartą i smażymy na rozgrzanym oleju.
    Przekładamy na ręcznik papierowy żeby ociekły z tłuszczu.
    Podajemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Jajka Kalafior Olej Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować