Kotleciki z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomysł na piątkowy obiad,zdrowy i smaczny.To dobry sposób na przemycenie warzyw dzieciom-moja córka nie je kalafiora a tymi kotletami się zajada,bo nie wie co jest w środku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kalafior
    1 jajko
    sól,pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia

Kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odcedzony kalafior 1. Kalafiora gotujemy i odcedzamy.Zostawiamy go na 20 minut by się odsączył.
  • Rozgnieciona masa 2. Kalafior wrzucamy do miski i ugniatamy na jednolitą masę
  • Formowanie kotlecików 3. Dodajemy sól ipieprz do smaku.Wbijamy jajkai mieszamy.Na końcu dodajemytyle bułki tartej by wszystko połączyć.Formujemy kotleciki.
  • Kotlety w bułce tartej 4. Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą(można użyć panierki)i w niej obtaczamy kotleciki.
  • Smażenie kotlecików 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron aż się zrumienią Podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem.Najpyszniejsze są w sezonie z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy