Pomysł na piątkowy obiad,zdrowy i smaczny.To dobry sposób na przemycenie warzyw dzieciom-moja córka nie je kalafiora a tymi kotletami się zajada,bo nie wie co jest w środku.
1 godz. 30 min
Składniki:
Kalafior
1 jajko
sól,pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora gotujemy i odcedzamy.Zostawiamy go na 20 minut by się odsączył.
2.Kalafior wrzucamy do miski i ugniatamy na jednolitą masę
3.Dodajemy sól ipieprz do smaku.Wbijamy jajkai mieszamy.Na końcu dodajemytyle bułki tartej by wszystko połączyć.Formujemy kotleciki.
4.Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą(można użyć panierki)i w niej obtaczamy kotleciki.
5.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron aż się zrumienią Podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem.Najpyszniejsze są w sezonie z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Komentarze