Kotleciki z kalafiora

0 (0 ocen)

Jestem uczennicą szkoły gastronomicznej, bardzo lubię gotować, a te kotleciki są moim pomysłem

Składniki:

  • Kalafior (duża główka)
    3 jajka
    bułka tarta
    4-5 ząbków czosnku
    koperek świeży
    przyprawa kucharek
    pieprz
    sól

Kotleciki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.Ugotowany kalafior odcedzić, ostudzić i rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków.Następnie dodać jajka, roztarty czosnek,posiekany koperek, bułkę tartą (tyle, by można było formować kotleciki) oraz przyprawy.
    Całość wymieszać, formować nieduże kotleciki i obsypywać bułką tartą. Smażyć na tłuszczu do zrumienienia. Można podawać z ziemniakami z wody i kompotem

Porady

Zamiast koperku można użyć szczypiorku lub pietruszki, kotlety dobrze smakują z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy