Kotleciki z jajek z pestkami dyni i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Postanowiłam urozmaicić zwykłe jajeczne kotleciki pestkami dyni, słonecznikiem i dużą ilością aromatycznej pietruszki. Wyszło bardzo smacznie. Polecam na bezmięsny obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 bułka namoczona i odciśnięta
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku
    2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    4 łyżki pestek dyni
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki bułki tartej

    dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    masło do smażenia

Kotleciki z jajek z pestkami dyni i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 jajek gotujemy na twardo, ugotowane studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Do startych jajek wbijamy jedno jajko, dodajemy dobrze odciśniętą bułkę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy natkę pietruszki, pestki dyni i słonecznik, mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Z masy jajecznej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
  • 4. Następnie smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy