kotleciki z indyka zapiekane w cieście kruchym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Znakomite kotleciki z mięsa mielonego z indyka zapiekane w zupełnie inny sposób niż do tej pory bo w pysznym cieście kruchym z dodatkiem sera żółtego i ogóków. Polecam nie tylko na obiad ale również jako przystawka na spotkaniach rodzinnych czy imprezach z przyjaciółmi..

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego np z indyka
    1 jajko
    3 łyżki drobno posiekanej natki
    3 łyżki suszonej lub prażonej cebulki
    3 łyżki tartego sera żółtego
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka ketchupu
    2 łyżki bułki tartej
    sóli i pieprz do smaku
    mąka pszenna to panierowania
    olej rzepakowy do smażenia

    pozostałe składniki

    300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
    10 dag sera żółtego tartego
    1 ogórek kiszony lub konserwowy
    6 łyżeczek ketchupu
    mleko do posmarowania ciasta
    ulubiony sos jako dodatek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki z indyka zapiekane w cieście kruchym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki kotlecików łączymy ze sobą. Forujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki ze wszystkich stron tak by lekko się podsmażyły (pozamykały pory).

    Gotowe ciasto kroję na równe kwadraty ok 12 sztuk.

    Na 6 kawałków kładę po kotleciku. Następnie posypuję serem żółtym tartym, daje plaster ogórka kiszonego oraz polewam 1 łyżeczką ketchupu. Przykrywam pustym kawałkiem ciasta. Zaklejam końce.

    Każdy kwadracik smaruję mlekiem a następnie posypuję tartym serem. Przekładam na papier do pieczenia wyłożony na blachę.

    Piekę ok 30 min w 200 stopniach. Podaję z ulubionym sosem i surówką. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Sery Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować