Kotleciki z fetą, ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

Moja propozycja na niedzielny obiadek.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
    150 g sera feta
    1 jajko
    kajzerka
    2 łyżki natki pietruszki
    2 torebki ryżu
    pół brokuła
    2 średnie marchewki
    mała cebula
    mielona papryka słodka
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    bazylia do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z fetą, ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na mielone 1. Do miseczki wbić jajko, dodać mielone, odciśniętą kajzerkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i pietruszkę. Dodać przyprawy, wymieszać.
  • nakładanie sera na masę mięsną 2. Ser pokroić na 7 prostokątnych, dość grubych kawałków. Każdy kawałek położyć na rozpłaszczonej na dłoni masie mięsnej. Skleić w owalnego kotlecika. Z pozostałymi postąpić tak samo.
  • kotlety na patelni 3. Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki smażyć ok. 15 minut na wolnym ogniu. Często obracać, aby zrumieniły się ze wszystkich stron.
  • 4. Marchewki oczyścić, brokuł podzielić na różyczki. Warzywa wrzucić do wrzątku, posolić. Brokuł gotować 4 minuty, marchewkę 8 min. Do wody po warzywach wrzucić woreczki z ryżem. Gotować według przepisu na opakowaniu.
  • 5. Na talerzu rozłożyć kotlety, ryż, posypać brokułem i marchewką. Danie udekorować listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować