Kotleciki z cukinii w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy łyżkę soli, mieszamy. Zostawiamy na 30 minut w tym czasie cukinia puści wodę, którą należy odsączyć.
Dodajemy jajka, bułkę tartą, pół cebuli bardzo drobno pokrojonej, szczyptę pieprzu. Mieszamy za pomocą łyżki, ciasto będzie dość luźne.
Na patelnię grillową lub grilla elektrycznego wykładamy po łyżce masy formując placuszki.
Smażymy na rumiany kolor z obu stron na średniej mocy.
Na patelnię wrzucamy drugą połówkę drobno pokrojonej cebuli, podsmażamy na oliwie przez 2 minuty, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem przez 8 minuty, dodajemy pomidory, koncentrat, przyprawy (oregano, czosnek, papryczkę, pieprz) oraz wodę.
Komentarze