Kotleciki z cukinii w sosie pomidorowym

4.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób

Kotleciki z cukinii - grillowane, podane w sosie pomidorowym z pieczarkami. Pyszna bez mięsna, wege propozycja na pyszny obiad.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 3 cukinie około 800g,

    5 dużych pieczarek ok 250 g,

    duża cebula,

    2 jajka,

    3 łyżki bułki tartej,

    puszka pomidorów krojonych - 400g,

    2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,

    łyżeczka oregano,

    łyżeczka słodkiej papryki,

    szczypta czosnku w proszku (lub mały ząbek świeżego),

    sól, pieprz,

    łyżka oliwy,

    50 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki

Kotleciki z cukinii w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy łyżkę soli, mieszamy. Zostawiamy na 30 minut w tym czasie cukinia puści wodę, którą należy odsączyć.

    Dodajemy jajka, bułkę tartą, pół cebuli bardzo drobno pokrojonej, szczyptę pieprzu. Mieszamy za pomocą łyżki, ciasto będzie dość luźne.

    Na patelnię grillową lub grilla elektrycznego wykładamy po łyżce masy formując placuszki.

    Smażymy na rumiany kolor z obu stron na średniej mocy.

    Na patelnię wrzucamy drugą połówkę drobno pokrojonej cebuli, podsmażamy na oliwie przez 2 minuty, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem przez 8 minuty, dodajemy pomidory, koncentrat, przyprawy (oregano, czosnek, papryczkę, pieprz) oraz wodę.

    Dusimy przez 3-4 minuty.

    Całość możemy podać z kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować