Kotleciki z cukinią i mozzarellą

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Ostatnio lubię tworzyć nowe połączenia, którego efektem są zupełnie odmienione kotlety mielone. Tym razem w ruch poszła łopatka wieprzowa zestawiona z cukinią i serem mozzarella oraz wyrazistą nutą słodko - pikantnej musztardy kremskiej. Efekt bardzo zadowolił nasze kubki smakowe :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 500 g łopatki wieprzowe
    - 1 mała cukinia
    - 1 cebula biała
    - 1 ząbek czosnku
    - małe kulki mozzarelli
    - 3 łyżeczki musztardy kremskiej
    - 1 kajzerka
    - mleko (do namoczenia bułki)
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka cząbru
    - sól i pieprz do smaku
    - mąka (do panierki)
    - olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z cukinią i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oleju rzepakowym.
    W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.
  • 2 2. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.
  • 3 3. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę i cukinię, musztardę kremską, cząber, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Na każdej porcji farszu układamy małą kulkę mozzarelli i formujemy kotleciki.
  • 5 5. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami :) Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować