Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe i smaczne kotleciki z brokuła z piekarnika, bez tłuszczu. Podaję zawsze z moim ulubionym sosem jogurtowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g brokuła
    100 g sera żółtego
    50 g prażonego słonecznika
    2 jajka
    koperek
    sól
    pieprz

    sos:

    150 g jogurt
    2 łyżki majonezu
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    koperek
    kolorowy pieprz
    sól wg smaku
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym 1. Brokuł zmiel w maszynce do mięsa lub zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Ser żółty zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Do miski włóż brokuł, ser, prażony słonecznik, pokrojony koperek, jajka, przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Uformuj nie duże kotlety i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
  • 2. Sos: do miseczki dodaj jogurt, majonez, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno pokrojony koperek, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Porady

Kotlety podawaj na ciepło lub na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować