Kotleciki warzywno- pieczarkowe

4.98 (191 ocen)

  • 35 min

Smaczna propozycja dla jaroszy i smakoszy grzybów. Specjalnie przygotowałam dla córki, która lubi połączenie warzyw i grzybów.

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g pieczarek
    12 dag obranej surowej marchewki
    50 g obranego surowego korzenia pietruszki
    50 g obranego surowego korzenia selera
    1 średni ząbek czosnku
    1/ 2 pęczka zielonej cebulki
    1 surowe jajko
    2- 3 łyżki bułki tartej do masy
    sól, pieprz czarny, vegeta- do smaku
    masło do podsmażenia warzyw, pieczarek
    olej rzepakowy do smażenia kotlecików
    bułka tarta do obtaczania kotlecików
    cząstki pomarańczy- do dekoracji i polania sokiem kotlecików
Wystaw ocenę:

4.98 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki warzywno- pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kotleciki warzywno- pieczarkowe 1. Obieramy pieczarki i warzywa, myjemy je.
  • ścieranie warzyw i pieczarek 2. Wszystkie warzywa oraz pieczarki- trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Wszystkie składniki przesmażamy na maśle do momentu odparowania soku.
    Studzimy.
  • masa na kotleciki 4. Dodajemy surowe jajko, posiekaną dymkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy.
  • obtaczanie w bulce tartej 5. Moczymy ręce w zimnej wodzie, formujemy niewielkie kotlecik. Obtaczamy w bułce tartej.
  • smażenie kotlecików 6. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron- na rumiano.
  • kotleciki warzywno- pieczarkowe 7. Smakują dobrze polane sokiem z pomarańczy. Najlepiej cząstki poukładać przy daniu głównym na talerzu.
  • kotlety warzywno- grzybowe 8. Smacznego :)

Porady

Warzywa możemy wcześniej ugotować, zetrzeć. Pieczarki wtedy obsmażamy na maśle z cebulką, czosnkiem. Dymkę możemy zastąpić białą cebulką lub szczypiorkiem. Ręce zwilżamy w zimnej wodzie przed robieniem kotlecików, wówczas łatwiej nam je formować. Pieczarki w sezonie zastępujemy grzybami prawdziwymi, leśnymi. Kotleciki nie powinny się rozsypywać. Jeśli masa jest zbyt wolna wsypujemy troszkę bułki tartej. Muszą być dobrze doprawione, ale niezbyt słone. Kotleciki smakują z pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Olej Pieczarki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować