Kotleciki warzywne z sosem pieczarkowym

4.5 (154 ocen)

Świetne na piątkowy obiad, istnieje możliwość doboru składników warzywnych według swoich upodobań :)

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    kilka różyczek brokuła
    1 bułka kajzerka
    1 jajko
    sól, pieprz
    bułka tarta

    2 woreczki ryżu
    olej

    sos pieczarkowy:
    20 dag pieczarek
    śmietana
    mąka
    kucharek
    sól, pieprz
    kostka mięsna
    cebula
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Kotleciki warzywne z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszkę, seler i brokuła ugotować. (brokuła osobno, resztę warzyw można gotować razem). Po wystygnięciu pokroić warzywa na małe kawałki. Bułkę kajzerkę zamoczyć w wodzie, następnie odcisnąć ją i dodać do warzyw. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, po czym formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • 2. Sos pieczarkowy:
    Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać ze śmietaną i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
  • 3. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem pieczarkowym i podawać razem z usmażonymi kotlecikami warzywnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować